פרוטוקול האינטרנט (IP) הוא שפת תקשורת שבה מחשבים משתמשים כדי לקיים תקשורת ביניהם באינטרנט. לכל מחשב באינטרנט יש כתובת מספרית (כתובת IP), וכתובות אלה, בדומה לשימוש במספרי טלפון בחיוג בין אנשים, מאפשרות את הקשר בין כתובות של שני המחשבים ברשת.
כתובת IP כפי שהוגדרה מלכתחילה, מורכבת מ-32 סיביות המחולקות ל-4 מספרים בין 0 ל-255 עם נקודות המפרידות ביניהם. לדוגמה, כתובת ה-IP של אתר זה היא: 199.236.82.12
סה”כ כל כתובות IP בכל העולם הוא קצת מעל 4.3 מיליארד כתובות. בנוסף, מכיוון שיש חוסר יעילות בהקצאה של כתובות ה-IP, אזי בעצם רק 14% מהם בשימוש (כ-600 מליון), כלומר פי 13 פחות מ-8 מיליארד האנשים על פני כדור הארץ.
בזמנו, מגדירי הפרוטוקול לא צפו את הגידול העצום של מספר המחשבים המחוברים לאינטרנט (לעצם העניין גם טלפונים סלולריים), וכרגע הגיע העולם למצב שכמעט כל כתובות ה- IP הוקצו ויש מחסור חמור בכתובות, עד כדי פגיעה בפעילותן של חברות התקשורת בעולם.
מה זה IPv6?
פרוטוקול אינטרנט גירסה 6 (IPv6) הוא הגירסה החדשה של פרוטוקול האינטרנט שבא בעיקר לפתור את בעית המחסור בכתובות IP. בפרוטוקול החדש הוכנסו שיפורים ותכונות בכל התחומים, לדוגמה מולטיקסט על מנת לאפשר שידורי טלויזיה, אך החלק המהותי הוא הרחבת הכתובות מ-4.3 מיליארד למספר עצום ובלתי נתפס של 3.4×1038 (340 undecillion), מספר שאמור לענות לכל דרישה, אף אם היא דמיונית.
בגירסה 4 המקובלת היום ונקראת IPv4, הכתובת מוגדרת על ידי 32 סיביות. בגירסה החדשה IPv6 הכתובת מורכבת מ-128 סיביות. כתובת זאת מחולקת לשני חלקים, כאשר החלק הראשון הוא באורך 64 סיביות ונקרא קידומת הרשת (Network prefix), ועוד 64 סיביות של מזהה הממשק (Interface Identifier).
גם שיטת ההצגה של הכתובת שונתה. היא כמובן ארוכה יותר ולכן גם קשה יותר לזכירה. ההצגה היא באמצעות 8 קבוצות מספרים המופרדים על ידי נקודותיים כאשר כל קבוצה מורכבת מ-4 ספרות הקסהדצימליות. לדוגמה: 2001:0db9:8ea3:00bb:0000:8a2f:c370:73d4
הגדרות DNS עבור IPv6
מנגנון DNS עובד בצורה זהה עבור גירסה 4 ועבור גרסה 6. למעשה, ניתן להגדיר גם על DNS שמחובר לרשת רק בפרוטוקול IPv4 גם רשומות עבור גירסה 6. ההגדרה מאד פשוטה והיא חופפת להגדרות הקיימות, בהבדל הקטן שאם IP בגירסה 4 הוגדר תחת רשומה מסוג ,A אזי בגירסה 6 הוא מוגדר תחת רשומה מסוג AAAA.
לדוגמה, הגדרה עבור ה- DNSהציבורי של גוגל:
ב-IPv4 תהיה:
google-public-dns-a.google.com A 8.8.8.8
ב-:IPv6
google-public-dns-a.google.com AAAA 2001:4860:4860::8888
ההשקה העולמית של IPv6
ב-6 ביוני 2012 התבצעה השקה עולמית של IPv6. את ההשקה העולמית הובילו חברות אינטרנט מרכזיות כדוגמת Facebook, Bing, Comcast, Google, ו-Cisco שאיחדו כוחות כדי להפעיל את IPv6, להאיץ ולדחוף את תהליך המעבר לפרוטוקול החדש.
ממועד זה ואילך, כל החברות המשיקות תומכות באופן מלא בגישה דרך IPv6 וכן דרך IPv4 במקביל (dual-stack). השקה זו היא בהמשך ל-World IPv6 Day – הניסוי והבדיקה הגלובלית של IPv6 שנעשתה בהצלחה שנה קודם, ב-8 ביוני 2011.
קישוריות ונגישות של IPv6
בפועל, רוב המשתמשים באינטרנט לא נתקלים בבעיות בעת ביקור באתרים שהופעל בהם פרוטוקול האינטרנט IPv6. עם זאת, קיימים מקרים לא רבים בהם IPv6 יופעל במחשב של משתמש, אך לא יתפקד כהלכה.
רוב המחשבים היום מגיעים כך שברירת המחדל שלהם היא תקשורת IPv6, ואם היא אינה אפשרית המחשב יעבור ל-IPv4 (dual-stack). בעיית קישוריות של IPv6 בדרך כלל תיגרם כתוצאה מתצורה שגויה או מתוכנה לא מעודכנת של נתבים ביתיים, מבאגים במערכות הפעלה או מבעיות הקשורות לספק האינטרנט.
בד”כ, למי שרוצה לעבוד ב-IPv6 רצוי לשדרג לגירסה העדכנית ביותר של הדפדפן, לגירסה העכשווית של מערכות הפעלה, לעדכן את תוכנת הנתב וכמובן לודא שספק אינטרנט אכן תומך ב-IPv6 .
המאמר “מה זה IPv6?” נכתב על ידי איציק נוסצקי, מנהל שיווק בקבוצת אינטרספייס. כל הזכויות שמורות © לאינטרספייס בע”מ.