מהו ענן מחשוב או מחשוב עננים?
מחשוב עננים הוא שם כולל המתאר את סוגי השירותים הבאים:
- אפליקציה כשירות (Application Service provider)
- תוכנה כשירות (Software as a Service או SaaS)
- מחשוב גריד (Grid computing)
- תשתיות לפי צורך (Utility computing or Infrastrucure as a Service)
- פלטפורמה כשירות (Platform as a Service)
במאמר הבא ננסה לתאר בשפה פשוטה מהו מחשוב עננים (Cloud Computing), להסביר מה הוא מכיל ולפזר את הערפל מעל המונח ההולך והופך נפוץ בתחום המחשוב.
מהו מחשוב עננים וכיצד הוא יכול להועיל לך?
מחשוב עננים הוא ההתכנסות של שלוש מגמות מרכזיות:
- וירטואליזציה – מצב בו האפליקציות נפרדות מהתשתיות.
- תשתיות לפי צורך (Utility computing) – עוצמת המחשוב המוקצית מהשרת נשלטת באמצעות סקאלה (גריד), וניתנת כשירות. החיוב הינו לפי הצריכה בפועל.
- תוכנה כשירות (SaaS) – האפליקציות זמינות לפי דרישה והתשלום נעשה לפי מנוי.
כדי להבין את ההתפתחות שהביאה לצמיחת תחום מחשוב עננים, צריך לחזור אחורה בזמן.
התפתחות האינטרנט והירידה החדה במחירי הפס הרחב הביאה לשינוי בהתפתחות גישת מרכזי המידע (Data Centers). למעשה, התובנה החשובה ביותר בתחום היתה שהמחשב המריץ את האפליקציה יכול להיות מרוחק פיזית ממשתמש הקצה שלה, ומה שנחוץ הוא חיבור אינטרנט מהיר ביניהם.
זה הוביל להתפתחות מודל תוכנה כשירות (SaaS) – מכונות חזקות ומהירות, הממוקמות בדאטה סנטר של מישהו אחר, ומריצות אפליקציות, שהגישה אליהן היא דרך דפדפן אינטרנט.
מישהו אחר הוא הבעלים של האפליקציה ואנחנו משלמים דמי מנוי קבועים.
יתרונות מודל SaaS:
הלקוח אינו נדרש כלל לדאוג לתשתית המחשוב, עליה רצה האפליקציה.
תשתית המחשוב אינה שייכת ללקוח (היא “כאב הראש של מישהו אחר”). אין ללקוח צורך להקדיש זמן ומשאבים לפיתוח האפליקציה, שאינה תחום התמחותו.
חסרונות SaaS:
הגישה של “חליפה בגודל אחיד” לא התאימה לארגונים גדולים, בעלי דרישות מורכבות.
חלק מהחברות לא אהבו את הרעיון שמידע ימצא מחוץ לפיירוול שלהם, כמו גם את חוסר ההתאמה בין העלות שנכפתה בגלל מודל דמי המנוי הקבועים לבין השימוש שלהם בפועל.
מה שהארגונים הללו רצו, הוא שילוב בין הנוחות והפשטות של מודל ה-SaaS, יחד עם הגמישות של המחשוב המסורתי. או למעשה איזה בן-כלאיים (היבריד), המאפשר לכל תוכנה לרוץ בקלות בתור שירות, בדאטה סנטר, המנוהל על ידי מישהו אחר.
הבעיה שנותרה בעינה, היתה הקושי להטמיע את האפליקציות בסביבה חדשה. ואז הגיע עידן הוירטואליזציה, שיתרונה המרכזי הוא בהפרדה ובאי התלות בין האפליקציה לתשתיות המחשוב. כל שרת יכול לשרת מספר רב של אפליקציות.
השימוש בוירטואליזציה הצריך “אריזה מחדש” של חלקי האפליקציה, עם כל מה שדרוש לה כדי לרוץ, כולל בסיסי נתונים, תווכה (Middleware) ומערכת הפעלה.
המארז הזה של היישום, המותאם לסביבה הוירטואלית, יכול לרוץ כמעט בכל מקום. מאחר שהוא יכול לפעול בכל מקום, הוא אינו חייב לשבת בדאטה סנטר הארגוני או בדאטה סנטר של החברה בעלת האפליקציה, אלא הוא יכול לרוץ בסביבת ה”ענן”.
הענן הוא שירות מחשוב, המחייב אותך על בסיס צריכת המשאבים שלך בלבד. שיטה זו של “שלם לפי צריכה” היא הסימן המזהה של מחשוב העננים של ימינו, ואחד המאפיינים המבדילים אותו ממודל ה-SaaS.
אז מדוע כדי לאמץ את מחשוב העננים?
ראשית כל, אי אפשר אחרת. תחשבו על זה ככה:
השכרת תוכנה בשיטה המסורתית משולה לקניית מכונית משפחתית מפוארת. בעבור מחיר קבוע, ניתן לקבל את כל התוספות המתקדמות, שירות ואחריות מורחבת, בין אם משתמשים בה ובין אם לאו. אה, כן, שכחנו, על כל זה משלמים במזומן, ומראש.
מודל התוכנה כשירות הוא כמו השכרת מכונית. אתה מקבל מכונית נאה, בלי אפשרות לתוספות משמעותיות למפרט הבסיסי, כי היא בעצם לא שייכת לך.
אתה משלם אותו סכום מדי חודש בחודשו, מה שמבטיח רמת שירות אחידה למכונית.
מחשוב עננים דומה לשכירת מונית לפי מונה. הצרכן משלם לפי מרחק הנסיעה בלבד. אין תשלומים נוספים בגין תחזוקה, אגרת דרכים או כל עלות אחרת הקשורה למונית.
משלמים לפי יעד הנסיעה שקובעים לאותו היום. זה כל כך כלכלי שניתן לשנות את אורך מסלול הנסיעה שלך, מבלי להיות מוטרד מהעלויות.
אפשר אפילו לתכנן את המונית לצרכים שלך, משום שלא חולקים אותה עם אף אחד אחר. טוב, אולי הלכנו רחוק מדי בתיאור האחרון.
אז רגע לפני שיוצאים לדרך, שווה להציץ מתחת למכסה המנוע כדי להבין מה מניע את התהליך.
המנוע לכל תהליך מחשוב העננים הוא וירטואליזציה. אי אפשר לנוע בלי המנוע שלך ואי אפשר להטמיע אפליקציות מחשוב עננים בלי וירטואליזציה.
על כן התחנה הראשונה בכל יוזמה למחשוב עננים היא לאמץ אפליקציות שיכולות לפעול כתמונות וירטואליות.
החשיבות והאטרקטיביות של מחשוב עננים גוברת בסביבה כלכלית סוערת: מדוע לשלם יותר בעד יכולת מחשוב, כשניתן לשלם על פי הצריכה בפועל? נמליץ לך לנסות את מודל “צריכת הדלק היעילה” של מחשוב עננים ולא תהיה לך שום סיבה לשוב ולרכוש מכונית משלך בעתיד!
אז זהו, בקצרה, ניסינו להביא ידע רב בנושא מחשוב עננים על קצה המזלג, ובשפה פשוטה. אנחנו מקווים שהצלחנו ל”הפיג את הענן” מעל מחשוב העננים ולאפשר לך הצצה למגמה המתרחבת שלו.
מחשוב עננים מעניין אותך? אנחנו מזמינים אותך למלא את הטופס ליצירת קשר או להתקשר אלינו עכשיו: 073-2224444