מהו IXP? ובישראל – מה זה IIX?

Internet eXchange Point – IXP ובעברית – מחלף האינטרנט או צומת האינטרנט, הינו תשתית רשת פיזית המופעלת על ידי גוף אחד, במטרה להקל על חילופי תעבורת אינטרנט בין מערכות ורשתות אינטרנט אוטונומיות. מספר המערכות האוטונומיות הקשורות בניהן צריך להיות לפחות שלוש, וחייבת להיות מדיניות ברורה ופתוחה המאפשרת לאחרים להצטרף.

מה הגדרה זו אומרת, ומה התכלית של IXP?

רקע על תשתיות אינטרנט

על מנת לספק גישה ל’אינטרנט העולמי”, ספקית שירותי אינטרנט (ISP) באזור או במדינה מסויימת חייבת כמובן להיות מקושרת לאינטרנט העולמי. למעט מספר מצומצם של ספקיות אינטרנט ISP גלובליות, המכונות גם “Tier1”, רוב ספקיות האינטרנט בדרך כלל חייבות לקנות את הגישה לאינטרנט העולמי (Upstream Transit) מאחד או יותר מספקיות האינטרנט הגלובליות.

הרשתות של ספקיות אינטרנט מסוג Tier1 מתפרסות על פני יבשות, והקישוריות המקיפה שלהם עם רשתות אחרות מאפשרת להן לשלוח ולספק תעבורת אינטרנט לכל רשת המחוברת לאינטרנט, כלומר, יש להן קישוריות לכל מרחבי האינטרנט העולמי.

ספקיות אינטרנט מקומיות (ספקי שירותי אינטרנט אלה מכונים בדרך כלל “Tier2”) קונות את הקישוריות הגלובלית, ומוכרות את הגישה לאינטרנט העולמי ללקוחות שלהן.

התכלית של IXP

כאשר יש תנועה שעתידה לנוע בין לקוחותיו של ISP Tier2 מקומי אחד ללקוחות של ISP מקומי אחר, שתי ספקיות האינטרנט צריכות היו לשלם לספקית הגלובלית שלהם כדי לספק ולקבל את תנועה ביניהן.

באופן ברור, בכדי להפחית עלויות ולהקטין את כמות הרשתות השונות (מספר “הדילוגים”) ולקצר את הדרך שעל התנועה יש לעבור, על שתי הרשתות של ספקיות שירותי גישה לאינטרנט להיות קשורות ישירות ביניהן.

פתרון זה הוא מעשי, אם יש תנועה ניכרת בין שתי הרשתות, ולמרות התחרות ביניהן הן מוכנות לשיתוף פעולה ולהשקעה משותפת.

לעומת זאת, ישנם מקרים של רשתות ISP שלא יהיה חסכוני להקים קישור ישיר ביניהן, או קיימת בעיתיות בשיתוף פעולה ביניהן. בנוסף, קיימים מקרים בסביבה מרובת ISP, שעבור ISP קטנים העלויות והמורכבות לניהול הקישוריות עם כל אחת מהספקיות המקומיות בנפרד היא עצומה ולא מעשית.

בדיוק בנקודה זאת נכנס מחלף האינטרנט, ונקודות מחלף אינטרנט (IXPs) בעולם מספקות פתרון לזה.

מה זה IXP?

IXP הוא תשתית פיזית ברשת, המאפשרת לספקיות שירותי אינטרנט מקומיים רבים להתחבר אליה. כל ספק שירותי אינטרנט שמחובר לאותו IXP יכול להחליף תנועה עם כל אחת מספקיות האינטרנט האחרות המחוברות לאותו IXP באמצעות חיבור פיזי יחיד לאותו IXP, ובכך להתגבר על בעיית של חיבורים פרטיים עם כל אחד מהם בנפרד.

כמו כן, בכך ש-IXP מאפשר תנועה ישירה בין רשתות ה-ISP השונות והרבות, הוא משפר את היעילות והמהירות של האינטרנט, וכתוצאה מכך הוא גורם ישיר לשירות טוב יותר ובעלויות נמוכות יותר עבור המשתמש הסופי.

יתר על כן, מאחר שלרשתות רבות יש יותר מחיבור אחד לאינטרנט, אין זה יוצא דופן למצוא כמה מסלולים לאותה הרשת הזמינה ב-IXP, ובכך צומת האינטרנט מספקת אפשרות של יתירות וגיבוי.

 

מי עומד מאחורי IXP?

קיימים כמה מאות צמתי אינטרנט בעולם, וכמעט כל ה-IXPs הם ארגונים שאינם מסחריים הממומנים על ידי דמי החבר ששולמו על ידי ספקי שירותי האינטרנט המחוברים אליהם, וזאת לפי כמות הקישורים וכמות התנועה.

ארגונים אלו פועלים לטובת ספקיות האינטרנט וקהילת האינטרנט בכללותו. דמי החבר הם בדרך כלל צנועים מאוד בהשוואה לעלויות תעבורה בינלאומית או עלות תפעול מספר רב של קישורים ישירים.

בעוד תפקידם של IXPs הוא לעתים קרובות בלתי נראה למשתמש הקצה, הם מהווים חלק חשוב מאוד של התשתית הכוללת של האינטרנט.

מה זה IIX?

בישראל יש IXP אחד, הנקרא IIX. IIX – Israel Internet eXchange או בעברית צומת האינטרנט הישראלי. המחלף ממוקם בתשתיות מד1 בפ”ת, ומופעל ומתוחזק על ידי איגוד האינטרנט הישראלי. כיום מחוברות למחלף האינטרנט הישראלי כמה עשרות חברות תקשורת, וביניהן כמובן קבוצת אינטרספייס.

המאמר “מהו IXP? ובישראל מה זה IIX?” נכתב על ידי איציק נוסצקי, מנהל שיווק בקבוצת אינטרספייס. כל הזכויות שמורות © לאינטרספייס בע”מ.